BENGALENS URSPRUNG

Bengalen är en mellan till stor katt som härstammar från den asiatiska leopardkatten ALC (Felis Bengalensis)
En ALC korsad med tamkatt med syftet att skapa en katt med utseendet av en leopard med en tamkatts temperament. Rasen skapades ursprungligen i USA av en kvinna vid namn Jean Mill, hon och hennes dotter är än idag en av bengalavelns mest betydande uppfödare.
Den asiatiska leopardkatten är en art som är vitt spridd i hela Asien.
ALC är ett tämligen litet kattdjur som väger 3 - 4 Kg. ALCs utseende varierar i färg och storlek då miljö och terräng påverkar de fysiska förutsättningarna. Grundfärgen varierar ifrån en ljusgrå ton till en nästan tegelröd färg. Mönstret har ett horisontellt flyt med stora till mindre fläckar. Undersidan av kroppen är vit med fläckar. Leopardkatten är en skygg katt som lever undanskymd i skog eller slättmark i närheten av vatten. De lever inte gärna med människor men gärna i närheten av dem. Där människor finns även möjligheten att få tag på höns och ungar till kreaturen. De är som de flesta kattdjuren nattaktiva, de jagar under tidiga morgontimmar och har sina bon i ihåliga stammar eller jordskrevor.


Fakta info:

Vill du veta mer om bengalen och dess ursprung så titta gärna på Föreningen Bengalkattens  och Bengal Cat Club Swedens hemsidor där får du veta mer om Bengalkattens ursprung och även om färger och mönster.Copyright® Artizto Catz 2006 - 2017. All rights reserved.
BENGALENS KARAKTÄRSDRAG

Bengalen är en katt med ett exklusivt och elegant uttryck med en touch av sina vilda anor. Det är en intelligent och smidig katt som är orädd i de flesta situationer. De utnyttjar sin kropp till fullo när de smyger fram och använder styrkan när de klättrar eller hoppar. En bengal är alltid med när det händer något, hjälper gärna till mad alla hushållssysslor. Den morrande ormen (dammsugaren) är till för att anfallas. Urdjupens slemmiga bläckfisk (skurmoppen) ska dödas. De är med andra ord väldigt lätta att roa. En hår snodd som skjuts iväg är ett utmärkt apporteringsobjekt, sugrör som sätts ihop är också lätta att apportera. Många bengaler tycker om att leka i vatten, en stabil vattenskål är ett måste gärna på en bricka så att man kan skvalpa ordentligt och bada sina leksaker. En del kliver också med in i duschen eller badkaret. En bengal är definitivt inte en soffprydnad, de är djur som lever med dig och vill att det händer saker omkring och med dem. En rastgård eller en promenad i sele är utmärkta aktiviteter för en katt med mycket energi och livslust. En bengal tycker om sällskap helst ett lika aktivt sällskap som de själva men det måste inte vara en annan bengal. Gärna en katt som de får vara katt tillsammans med, göra saker som vi människor inte begriper oss på. Bengalen är en glad ras som sover lika mycket som vilken katt som helst men under sin vakna tid är mer aktiv en de flesta andra raser.

PÄLS & MÖNSTER

Den enormt vackra pälsen och den vilda looken är det som skiljer bengalen ifrån alla andra kattraser. Pälsen är kort och silkeslen och har glitter som beror på ihåliga hårstrån som i solsken ger en guldglittrande effekt på de bruna/svart mönstrade bengalerna och ett silverglitter på snöbengalerna. Bengalen har två mönstervariationer; Spotted och Marble.  Spottarna varierar liksom grundfärgen som kan vara från en ljus sandfärg till en mörk röd brun ton. Spottarna kan vara som svarta prickar eller två färgade en mörkare ring med en ljusare mitt de så kallade rosetterna som också kan ha olika utseende. Pilformade, de som ser ut som ett tassavtryck och de som är stora och ser ut som doughnuts. Marblemönstret kommer som det låter av en önskan om ett mönster som liknar marmor. Marblemönstret ska liksom det spottade mönstret ha ett horisontellt flyt.


HOME    |   ARTIZTO CATZ   |   AVAILABLE   |   PLANS   | ABOUT US   |
ARTIZTO CATZ
BENGAL